Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

ΤΜΗΜΑ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΓΚΥΡΑΣ.

πηγή

Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ρεντίνας στην Καρδίτσα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς».Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).


Η αργυρή λειψανοθήκη που περιέχει το τμήμα της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ιερομάρτυρα Βασιλείου, πρεσβυτέρου Αγκύρας φέρει χρονολογία 1780 μάς είναι άγνωστο το πως κατέληξε στην Μονή ενώ ο Αγιος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Ο άγιος Βασίλειος ήταν πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Άγκυρας, στην Γαλατία, επί επισκοπείας Μαρκέλου, o οποιος τόσο πολύ εναντιώθηκε στον αρειανισμό ώστε υπέπεσε στην αντίθετη αίρεση, καθιστώντας τα τρία θεία Πρόσωπα τρεις όψεις ή εκφάνσεις της θεότητας. Ο άγιος Βασίλειος δεν συμμεριζόταν τις απόψεις αυτές και δίδασκε με ζήλο την αληθινή Πίστη, οδηγώντας πολυάριθμες ψυχές στην ευθεία οδό που φέρνει στον Θεό. Τον παρέδωσαν στον αυτοκράτορα Κωνστάντιο, ομολόγησε την Ορθοδοξία με ακλόνητη σταθερότητα και αφέθηκε ελεύθερος.

Μικρογραφία του Αγ. Ιερομάρτυρα Βασιλείου, Αγκύρας
από το Μηνιαίο του Μαρτίου, 17ος αιώνας.

Αρχαιολογικό μουσείο Θεολογικής Σχολής, Μόσχα
Όταν όμως ο Ιουλιανός ο Παραβάτης ανέλαβε την εξουσία το 360 και άρχισε να υποστήριζε την ειδωλολατρίας, ο Βασίλειος αγωνίστηκε να καταγγείλει το μάταιο των ψεύτικων θεών. 

Κατηγορήθηκε όμως για βλασφημία κατά του  αυτοκράτορα και απάντησε ότι ήθελε να υπακούει στον μόνο Βασιλέα του ουρανού και της γης. 

Ο ανθύπατος Σατουρνίνος διέταξε να τον τεντώσουν στον τροχό, και όσο τον βασάνιζαν ο άγιος απηύθυνε προς τον Κύριο την ακόλουθη προσευχή: «Κύριε, προαιώνιε Θεέ, σου οφείλω χάρη ότι αξίωσας με να βαδίσω την οδό των όδύνων, την οποίαν ακολουθών βέβαιον είναι ότι θα φθάσω στην χώρα των ζώντων και θα βρεθώ μεταξύ εκείνων ους κατέστησες κληρονόμους των Σών επαγγελιών και ήδη χαίρουν αυτάς».

Όταν Ιουλιανός εξεστράτευσε κατά των Περσών το 362, στρατοπέδευσε στην Άγκυρα και του παρουσίασαν τον Βασίλειο, ο οποίος διακήρυξε ότι είναι χριστιανός και προείπε ότι ο Θεός, του οποίου είχε πρόσφατα ανατρέψει τα θυσιαστήρια, σύντομα θα ανέτρεπε τον αυτοκράτορα από τον θρόνο και ότι το πτώμα του θα έμενε άταφο και θα γινόταν αντικείμενο χλεύης και λοιδορίας. 

Ο Ιουλιανός έξαλλος έδωσε εντολή να κόβουν κάθε μέρα μια λωρίδα από το δέρμα του Βασιλείου και αφού υπέφερε επί πολλές ημέρες, ο άγιος ζήτησε να δει τον αυτοκράτορα με τον Ιουλιανό να πιστεύει ότι ήταν έτοιμος ο Βασίλειος να απαρνηθεί την πίστη του, και έτσι πήγε στον ναό του Ασκληπιού να ετοιμάσει θυσία. 


Μικρογραφία του Αγ. Ιερομάρτυρα Βασιλείου, Αγκύρας
από το Ετήσιο Μηνιαίο, 16ος αιώνας.

Μουσείο Εικόνων Recklinghausen, Γερμανία.
 
Μόλις όμως έφτασε μπροστά του, ο Βασίλειος ξεκόλλησε μια λωρίδα από τις σάρκες του, πού μόλις είχαν κόψει και κρεμόταν ακόμη πάνω στο σώμα, και την πέταξε κατά πρόσωπο στον Ιουλιανό λέγοντάς του: «Να, πάρε να φας αυτό το κομμάτι αφού σου αρέσει το κρέας. Και μάθε ότι για μένα ο θάνατος είναι κέρδος: για τον Χριστό είναι πού υποφέρω, Εκείνος είναι ή καταφυγή, το στήριγμα και ή ζωή μου!» 

Έξαλλος ο αυτοκράτορας διέταξε να τον κατακόψουν μέχρι βαθιά στα σωθικά του και όση ώρα τον βασάνιζαν ο άγιος προσευχόταν στον Κύριο να αξιωθεί να φέρει σε πέρας τον αγώνα, χωρίς να χάσει την πίστη του, ώστε να γίνει δεκτός στην Βασιλεία των ουρανών.

Στην φυλακή πού τον έριξαν, τον επισκέφτηκε την νύχτα ο Χριστός και την επομένη, όταν ο άρχοντας Φρουμεντίνος τον έφερε για νέα ανάκριση, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να κάμψει το φρόνημά του προτού ο Ιουλιανός αναχωρήσει για την Αντιόχεια, διαπίστωσε έκπληκτος ότι οι πληγές του Αγίου είχαν επουλωθεί. 

Φοβούμενος όμως περισσότερο την οργή του τυράννου παρά εκείνην του Θεού, διέταξε κραυγάζοντας να κατατρυπήσουν το σώμα του μάρτυρος με πυρωμένες σούβλες. 

Μέσα στον καπνό και την διαπεραστική οσμή της καμένης σάρκας ο άγιος Βασίλειος είπε αυτά τα λόγια: «Ιησού, φώς μου, Ιησού, ελπίς μου, ευχαριστώ Σε, Θεέ των πατέρων ημών, ότι εξήγες τέλος την έμήν ψηχήν έκ της χώρας του θανάτου. Μη επιτρέψεις να βεβηλωθεί το ιερό όνομα πού φέρω: Σού έστι, Κύριε, διαφύλαξέ το εντός μου καθαρό και ακηλίδωτο. Δέξου το πνεύμα του δούλου σου, πού πεθαίνει ομολογώντας ότι Σύ είσαι ο μόνος αληθινός Θεός» και έτσι ξεψύχησε.

Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 22 Μαρτίου.