Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ "ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ".

πηγή

Φυλάσσεται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Βάβλα της Κύπρου.

Λεπτομέρεια της Εικόνας, Τα φωτοστέφανα είναι χρυσά 
και ανάγλυφα με πλούσια διακόσμηση
Είναι έργο του 16ου αιώνα και σύμφωνα με τους ειδικούς αποδίδεται στο σπουδαίο Κύπριο ζωγράφο Λουκά από την Τόχνη, εικόνες του οποίου βρίσκονται και σε πολλές άλλες εκκλησίες της ορεινής Λάρνακας.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εικόνας είναι: Το βλέμμα της Παναγίας είναι διεισδυτικό και στρέφεται κατευθείαν στο θεατή ενώ είναι τυλιγμένη σφικτά με σκουρόχρωμο μαφόριο με φυτική διακόσμηση από βλαστούς και ρόδακες που καταλήγουν σε κόκκινα άνθη και κρατά το Χριστό με το αριστερό χέρι, ενώ φέρει τη δεξιά παλάμη το στήθος της.

Η μορφή του Χριστού είναι αυστηρή, ευλογεί με το δεξί, ενώ με το αριστερό κρατά ένα κλειστό ειλητάριο. Τα ρούχα Του είναι πολύ χαρακτηριστικά, με το ανοιχτόχρωμο με κόκκινη λεπτή διακόσμηση υποκάμισό και το χρυσοκέντητο ιμάτιο και στη μέση φορεί κόκκινη χρυσοκέντητη ζώνη.

Το εκκλησάκι της Αγάπης
πηγή
Τα φωτοστέφανα είναι χρυσά, ανάγλυφα, έχουν πλούσια διακόσμηση ενώ στο χρυσό φόντο της εικόνας υπάρχουν οι επιγραφές:      «Η ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ» και  «ΙΣ ΧΣ».

Η εικόνα της Παναγίας της Αγάπης κλάπηκε πριν 75 περίπου χρόνια από άγνωστους ιερόσυλους κλέφτες, που θέλησαν να τη φυγαδεύσουν στο εξωτερικό. 

Μετά από θαυματουργική παρέμβαση της Παναγίας, οι ιερόσυλοι αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στα ανίερα σχέδια τους. Έτσι, ένα βράδυ αποφάσισαν να την επιστρέψουν, τοποθετώντας την έξω από την πόρτα της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και αφού κτύπησαν την καμπάνα, εξαφανίστηκαν. 

Το εσωτερικό από το εκκλησάκι της Αγάπης
πηγή
Οι κάτοικοι του χωριού Βάβλα, άκουσαν τις κωδονοκρουσίες και έτρεξαν απορημένοι μέσα στη νύχτα και αντικρύσανε την κλεμμένη εικόνα της Παναγίας τους, έξω από την πόρτα της εκκλησίας. 

Με μεγάλη ανακούφιση αλλά και μεγάλη ευλάβεια την πήρανε στα χέρια τους και την επανατοποθέτησαν με κατάνυξη στην θέση της εντός της εκκλησίας.

Στο χωριό Βάβλα επίσης βρίσκεται και ένα εξωκκλήσι με το όνομα "Παναγία της Αγάπης", δύο περίπου χιλιόμετρα βόρεια του χωριού που κτίστηκε το 1935 στη βάση ενός παλαιότερου ναΐσκου, πιθανόν, του 16ου αιώνα.

Η επιγραφή πάνω απο τη είσοδο της εκκλησίας
πηγή
Σε αυτό το εκκλησάκι, σύμφωνα με την παράδοση, ο άντρας ή η γυναίκα που επιθυμεί να την ερωτευτεί αυτός που αγαπά ή δεν βρίσκει την αναμενόμενη ανταπόκριση, τότε πηγαίνει στο εκκλησάκι. 

Εκεί υπάρχει το ιερό χώμα της Παναγίας, το οποίο βρίσκεται κάτω από ένα μάρμαρο, πίσω από την Αγία Τράπεζα, στην Παναγία της Αγάπης. 

Έπειτα πρέπει να πάρει μία μικρή ποσότητα από το ιερό χώμα, το οποίο θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να ρίξει στο νερό ή τον καφέ που θα πιει το πρόσωπο που θέλει να σε ερωτευτεί και τότε θα νιώσει την αιώνια αγάπη, για το πρόσωπο που του το έδωσε.

Επίσης λένε πως αν το επισκεφτείς με το ταίρι σου θα επισφραγίσει την αγάπη σας και θα μείνετε για πάντα ερωτευμένοι.

Στο εξωτερικό μέρος της εκκλησίας υπάρχει ένα δέντρο, στο οποίο είναι χαραγμένα διάφορα αρχικά ερωτευμένων ανθρώπων, ενώ στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν φωτογραφίες ζευγαριών, κεριά σε σχήμα καρδιάς και γραμμένοι δεκάδες όρκοι αιώνιας αγάπης.



Πηγή: 1. Κυριάκος Παπαϊωάννου, Η Κατά Κίτιον Αγιογραφική Τέχνη, σ.156 - 157, Λάρνακα 2002. 2. Περιοδικό, Τα Λεύκαρα, σ.30, τεύχος αρ.55, Ιούλιος - Σεπτέμβριος 1996.