Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΞΕΝΗΣ.

πηγή

Φυλάσσεται στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στην Καβάλα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς».Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).


πηγή
Η Οσία Ξένη έζησε τον 5ο αιώνα, ονομαζόταν στην αρχή Ευσεβεία και καταγόταν από τη Ρώμη, από γονείς εύπορους. 

Αρνούμενη τη πίεση των γονιών της να νυμφευθεί κάποιον άνδρα της επιλογής τους και ενώ ήτανε όλα έτοιμα για τον γάμο φεύγει κρυφά μέσω της Όστιας (επίνειο της Ρώμης) με πλοίο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου μετονομάσθηκε Ξένη προκειμένου να χαθούν τα ίχνη της. 

Μετά πηγαίνει στο νησί της Κω και στη συνέχεια εγκαθίσταται στα Μύλασσα της Καρίας μαζί με δύο υπηρέτριές (θεραπαινίδες) της που της είχαν μείνει πιστές, έκτισε έναν ναό στο όνομα του αγίου πρωτομάρτυρα Στεφάνου καθώς και κάποια ησυχαστικά κελιά, ύστερα από συμβουλή του μακαρίου μοναχού Παύλου, ηγούμενου της μονής του Αποστόλου Ανδρέα, ο οποίος εμφανίστηκε στην Οσία μετά από θείο φωτισμό, όταν εκείνη πέρασε από την Αλεξάνδρεια και έγινε ο πνευματικός της καθοδηγητής.

Πολύ γρήγορα η φήμη της και η ενάρετη και ασκητική ζωή που διήγε έφεραν κοντά της νέες κοπέλες που ποθούσαν το βίο της άσκησης και της προσευχής, ενώ το μοναστήρι έγινε περίφημο πνευματικό κέντρο, όπου καθημερινά συνέρρεαν πολλές πονεμένες γυναίκες για να πάρουν τις συμβουλές και να ζητήσουν τις προσευχές της αγίας.

πηγή
Η αγία Ξένη κοιμήθηκε εν ειρήνη και τάφηκε όπως επιθυμούσε στην περιοχή Σικίνιο νότια από τα Μύλασσα και η αγιοσύνη της αναγνωρίσθηκε και κατά τη διάρκεια του ενταφιασμού του σεπτού της σκηνώματος, όταν εμφανίσθηκε, μέρα μεσημέρι με τον ήλιο να φωτίζει κατάλαμπρος, στον ουρανό ένας σταυρός σχηματισμένος από αστέρια.

Το ιερό λείψανο της οσίας Ξένης έμεινε για πολλά χρόνια στη γη της Καρίας και αποτελούσε πολύ μεγάλο προσκύνημα για τους πιστούς όμως κάποτε έπρεπε να γίνει και η μετακομιδή τους και έτσι μεταφέρθηκε το ιερό λείψανο της οσίας Ξένης στη θρακική πόλη Σηλυβρία, στον εκεί Μητροπολιτικό Ναό.

Στα 1922, με τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι Έλληνες εγκατέλειψαν τις εστίες τους και εγκαταστάθηκαν στη μητέρα πατρίδα, όμως πρωταρχική τους φροντίδα ήταν να διασώσουν και να πάρουν μαζί τους τα κειμήλια αλλά και τα ιερά λείψανα των αγίων τους. 

Έτσι το ιερό λείψανο της Οσίας Ξένης μεταφέρθηκε στην Καβάλα, όπου η κάρα της φυλάσσεται μέχρι και σήμερα στον Μητροπολιτικό ιερό ναό του Τιμίου Προδρόμου μαζί με την Τιμία Κάρα του Αγίου Αγαθόνικου καθώς και άλλα σημαντικά κειμήλια όπως η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σηλυβριανής, της εικόνας της Παναγίας που μπροστά της προσευχόταν ο Αγιος Νεκτάριος.  

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ξένης βρίσκονται επίσης στις Μονές Αγάθωνος στην Φθιώτιδα, Μεταμορφώσεως Σωτήρος Νικητών στην Χρυσούπολη Καβάλας, μονή Λειμώνος Λέσβου, Νταού Πεντέλης και στον ομώνυμο Ναό της στην Νίκαια του Πειραιά.

Η μνήμη της μαζί με τις δύο θεραπαινίδες της τιμάται από την εκκλησία μας στις 24 Ιανουαρίου.