Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η "ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑ" ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.



Σήμερα φυλάσσεται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Κορίνθου. 


Πίνακας αγνώστου καλλιτέχνη του Ιωάννη Καποδίστρια,
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε έναν, Κορίνθιο αξιωματικό, υπασπιστή, ο οποίος πήρε την εικόνα αυτή μετά την δολοφονία του Κυβερνήτη στο Ναύπλιο, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831.

Έπειτα την δώρησε στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, στην Κόρινθο και αργότερα η εικόνα μεταφέρθηκε στο εκκλησιαστικό Μουσείο της Κορίνθου προς φύλαξη ενώ τέλη του 2008 αρχές του 2009 συντηρήθηκε, εξαιρετικά, από την φθορά του χρόνου.

Η εικόνα της Θεοτόκου είναι του τύπου της  "Γλυκοφιλούσας",  λαϊκής τεχνοτροπίας και έχει διαστάσεις 0.40 Χ 0.54 εκατοστά, με σαφή την επιρροή της επτανησιακής τεχνοτροπίας και ήτανε η προσωπική προσκυνηματική εικόνα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο Καποδίστριας, γνωστός για την βαθιά πίστη του στην ορθοδοξία, προσευχόταν συχνά για φώτιση, υπομονή και δύναμη στην Παναγία, και αποτελεί σήμερα ένα εξαιρετικά σημαντικό θρησκευτικό αλλά και ιστορικό κειμήλιο για την πίστη μας και της πατρίδας μας ενώ στο πίσω μέρος της η εικόνα φέρει μία ιδιόχειρη επιγραφή: «Γλυκοφικοῦ! σα Μαριάμ τόν Υἱόν σου αἴτησαι ὑπέρ ἐμοῦ τοῦ δούλου σου Ἰωάννου, βραβεῦσαι, μετά σοφίας κυβερνᾶν τόν εὐσεβῆ λαόν του καί βασιλείας με Αὐτοῦ τυχεῖν δι᾿ ἔλεός του. 1829».