Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΤΡΟΒΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ.


Φυλάσσεται στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Τροβάτο της Ευρυτανίας.

Το χωριό Τροβάτο στην Ευρυτανία
Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό και περίτεχνο επαργυρωμένο σταυρό, υψηλής βυζαντινής ξυλογλυπτικής με σκαλισμένες διάφορες εικόνες από την Καινή Διαθήκη. 

Φέρει την αφιέρωση κάποιου «Δρούγκα, έτος 1615» ενώ το κάλυμμα του Τίμιου αυτού Σταυρού, όπως αναγράφεται και στη βάση του, έγινε «τη επιμελεία» του παπα - Γιάννη Νταλλή το 1863, ιερέα τότε του οικισμού Τροβάτο.

Ο εντυπωσιακός αυτός ξυλόγλυπτος Σταυρός ονομάζεται από τους κατοίκους του Τροβάτο "Τίμιος Σταυρός" και θεωρείται ένα σημαντικό ιερό κειμήλιο της Πίστης μας και τιμάται ιδιαίτερα από τους χωριανούς ενώ υπάρχει και αρκετά πλούσια παράδοση, που φανερώνει την επίδραση που ασκούσε αλλά και ασκεί σήμερα αυτό το ιερό κειμήλιο της Ορθοδοξίας μας, στην ψυχοσύνθεση των κατοίκων του Τροβάτο.

Ο Αγιος Δημήτριος στο Τροβάτο.
Η πιο παλιά από τις σωζόμενες εκκλησίες του χωριού.
Είναι ναός τρίκογχος σταυροειδής εγγεγραμμένος
στα πρότυπα του  αθωνίτικου τύπου.
 
Κατά την παράδοση ο Τίμιος Σταυρός αρχικά ανήκε σε κάποιον θεοσεβή Τροβατιανό ονομαζόμενο Καλογεράκη, ο οποίος είχε επισκεφτεί τους Αγίους Τόπους, περί τα μέσα του 14ου αιώνα (1350 μ.Χ.) και έγινε Χατζής, δηλαδή Προσκυνητής των Αγίων Τόπων. 

Από τους Αγίους Τόπους επιστρέφοντας στο Τροβάτο έφερε μαζί του τον Τίμιο Σταυρό, που ήταν ένας από τους επτά, που είχαν κατασκευαστεί εκεί και καθένας είχε ενσωματωμένο μικρό κομμάτι από το ξύλο του Τίμιου Σταυρού. 

Ο Σταυρός, που έφερε ο Καλογεράκης από τους Αγίους Τόπους, φυλασσόταν αρχικά στο σπίτι του και κληρονομούνταν από πατέρα σε γιο. Τελικά, πάντα σύμφωνα με την παράδοση, κάποιος μοναχός Καλογεράκης αφιέρωσε τον Τίμιο Σταυρό στο ναΰδριο της Γέννησης του Σωτήρος, που υπήρχε πολύ παλιά στο Τροβάτο και στη θέση του οποίου στις μέρες μας ο παπα - Πέτρος Νταλλής, με τη βοήθεια των Τροβατιανών, έχτισε καινούριο εκκλησάκι του Σωτήρος, το 1990.

Κανείς, βέβαια, δεν ξέρει ακριβώς πώς αυτός ο τόσο πολύτιμος και εντυπωσιακός "Τίμιος Σταυρός" έφτασε στα χέρια κάποιου ευσεβούς Δρούγκα, ο οποίος, επειδή παρατήρησε να συμβαίνουν πολλά εξωλογικά φαινόμενα, το 1615 τον αφιέρωσε στον Άγιο Δημήτριο.

Μεταξύ των άλλων πιστευόταν και πιστεύεται ακόμη βέβαια ότι με τη βοήθεια αυτού του "Τίμιου Σταυρού" θεραπεύονταν άτομα ακόμη και μετά από βαριές ασθένειες και ειδικότερα εκείνοι που έπασχαν από ψυχικές ασθένειες. 

Επίσης, όταν σε κάποια στάνη έπεφτε αρρώστια και ψοφούσαν τα πρόβατα ή τα γίδια, η αρρώστια αυτή σταματούσε με την «παράκληση» που έκανε ο ιερέας έχοντας αυτόν τον "Τίμιο Σταυρό" μαζί του. 

Τέτοιες «παρακλήσεις» έκαναν πολλές στην περιοχή τόσο ο παπα – Γιώργης Νταλλής, όσο και ο γιος του, ο παπα – Πέτρος Νταλλής. Ακόμη, προστατεύονταν άτομα και ποίμνια από ακραία φυσικά φαινόμενα. Η παράδοση αναφέρει ότι, όταν επικρατούσε φοβερή καταιγίδα σε κάποιον τόπο, στο μέρος που ήταν ο Τίμιος Σταυρός τα φυσικά φαινόμενα εξελίσσονταν ηπιότερα.