Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής, Δόμηρος Σερρών.


Βρίσκεται στα νότια του νομού Σερρών σε απόσταση 2 χιλιομέτρων απο το χωριό Δόμηρο και 5 χιλιόμετρα από το Παγγαίο όρος.


Άποψη της Μονής
Το πότε ιδρύθηκε η μονή, μας είναι άγνωστο, θεωρείται όμως ένα από τα παλιότερα Μοναστήρια της πατρίδας μας και είναι το πρώτο γυναικείο μοναστήρι που ιδρύθηκε στην περιοχή της Μακεδονίας και έχει βαθιές ρίζες  με το κέντρο του Μοναχισμού της Ορθοδοξίας, το Άγιο Όρος. 

Σε ημερολόγιο της Μονής Ιβήρων, αναφέρεται ότι το 1345 ο Κράλλης της Σερβίας Στέφανος Δουσάν κύρωσε την Ιερά Μονή στην Ιερά Μονή Ιβήρων και επίσης προ πεντακοσίων ετών, φέρετε να είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου.

Σε Σιγίλιο, επίσης, του πατριάρχου Συμεών, το οποίον δυστυχώς κατεστράφη, αναφέρεται ότι “η I.M. Eικοσιφοινίσσης Παγγαίου προ του 1474 ήτο πλουσιότατη εις κτήματα και μετόχια μεταξύ αυτών αναφέρεται και το Mονήδριον της Aγίας Παρασκευής μεταξύ Pοδολείβους και Bρυλτζίστης” (σημ. Δομήρου). 


Άποψη της Μονής


Άποψη της Μονής


Η Μαρμάρινη Ιστορική Επιγραφή, στο Δεξιό Κλίτος.
(Παρεκκλήσιο Αγίου Σπυρίδωνος)

Μέχρι και κατά το 1924 η ιστορική αυτή Ιερά Μονή, δυστυχώς είχε καταστραφεί όχι μία αλλά αρκετές φορές και από διάφορους κατακτητές.
 
Έως και τότε ήτανε μια ανδρική Μονή και μάλιστα με πολλούς Μοναχούς στις τάξεις της. 

Σε μία εντοιχισμένη εξωτερική πλάκα, στο δεξιό κλίτος, στο Ιερό Παρεκκλήσιο που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Σπυρίδωνα, υπάρχει μία επιγραφή η οποία και αναφέρει: 

O IEPOΣ OYTOΣ NAOΣ THΣ AΓIAΣ ΠAPAΣKEYHΣ EΞAPTΩMENOΣ EK THΣ IEPAΣ MONHΣ EIKOΣIΦOINIΣΣHΣ ANHΓEPΘH ZHΛΩ KAI ΔAΠANH TOY IEPOΔ. KYPIOY X' ΔΩPOΘEOY TOY EK THΣ AYTHΣ MONHΣ KATAΓOMENOY ΔE AΠO XΩPION KPOYΣIOY BAΣTOY ΔIMIP KΣAPIOY EΠI HΓOYMENIAΣ KYPIY NIKHΦOPOY KAI ΔIKAIOY ΓEPΩ ΔAMAΣKHNOY EIΣ MNHMOΣYNON TOY ΠAPA ΘEΩ AIΩN 1874”.

Η επιγραφή ανοικοδόμησης του Καθολικού, το 1904
Αργότερα και πάλι ο Ιερός Ναός καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε όμως εκ νέου το 1904, όπως μαρτυρά η πλάκα η οποία βρίσκεται ύπερθεν της εισόδου στον κυρίως Ιερό Ναό: ANΩKOΔOMHΘH O IEPOΣ NAOΣ OYTOΣ ΔAΠANH THΣ IEPAΣ MONHΣ EIKOΣIΦOINIΣΣHΣ EΠI HΓOYMENOY APXIMANΔPITOY ΔAMAΣKHNOY BAΦEIΔOY ETOΣ 1904”.

Δυο φορές ακόμη, το 1913 αλλά και το 1917, η Μονή καταστράφηκε με εμπρησμό, κατά πληροφορίες των κατοίκων του γειτονικού χωριού, από τους Βουλγάρους και σε αυτή την κατάσταση δυστυχώς έμεινε για αρκετά χρόνια μέχρι και το 1924 που με τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, έρχονται στη ερειπωμένη και κατεστραμμένη τότε Μονή έξη Μοναχές με την καθ ηγουμένη Συγκλιτική. 



Άποψη της Μονής


Άποψη της Μονής


Το ιστορικό γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του
Προδρόμου στην Ίμερα του Πόντου (1885)
Οι μοναχές πήγαν εκεί, από το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στα Ίμαιρα του Πόντου.

Το έκαναν αυτό με την προτροπή του τότε Δεσπότη Δράμας, Λαυρεντίου και μαζί τους μετέφεραν τις ιερές εικόνες της Μονής τους αλλά και ότι άγια λείψανα και κειμήλια που μπόρεσαν να μεταφέρουν και αυτά ήτανε πολύ σημαντικά.

Ο Λαυρέντιος, είχε έρθει κι αυτός από τον Πόντο δύο χρόνια νωρίτερα, το 1922, εγκαταλείποντας με θρήνο την τότε Ιερά Μητρόπολη Χαλδείας που ήταν εκείνη την εποχή μια από τις σπουδαιότερες αλλά και πλουσιότερες επαρχίες στην περιοχή του Πόντου, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.



Άποψη του εσωτερικού του Καθολικού της Μονής


Το Εσωτερικό Του Ναού Της Αγίας Παρασκευής, σήμερα
Η Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσσιφοίνισας παραχώρησε τότε στις έξι αυτές μοναχές το Ιερό Μετόχι της, την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής η οποία από το 1924 με βασιλικό διάταγμα του βασιλιά Παύλου του Α΄ ανακηρύχθηκε επισήμως ανεξάρτητη Ιερά Μονή. 

Όμως εκείνη την εποχή, η μονή, ήτανε δυστυχώς εντελώς ερειπωμένη και το μόνο που είχε διασωθεί ήτανε το Καθολικό και μερικές εικόνες μέσα σε αυτό. 

Από εκεί και πέρα το Μοναστήρι άρχισε να ανοικοδομείται, υπό τις ευλογίες και την αμέριστη συμπαράσταση, του μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Σπυρίδωνος. 

Η τρίτη επαναλειτουργία και ανοικοδόμηση της Ιερής Μονής, στο Δόμηρο άρχισε περίπου πριν από δεκατρία χρόνια.

Τότε πήγε στην Μοναστήρι, η Καθηγουμένη μοναχή Μαριάμ Ανδρεάδου, καταγόμενη από την Δράμα, μαζί με την κατά σάρκα μητέρα αυτής, Θεοφανούς μοναχής (τρίτες κτητόρισσες της Ιστορικής Μονής) και συνεχίζεται βέβαια μέχρι και σήμερα, η ανοικοδόμηση της Μονής, με την προσθήκη πολλών κτιρίων, παρεκκλησιών καθώς και τον καλλωπισμό της Μονής.


Ο Παντοκράτορας στον τρούλο
Άποψη των εικόνων του τέμπλου
Άποψη του τέμπλου της Μονής

Μία από τις δύο λειψανοθήκες στο εσωτερικό του
Καθολικού της Ιεράς Μονής
Τη σημερινή του μορφή οφείλει στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της τωρινής Ηγουμένης, που από το 1988 μετέτρεψε τη Μονή σε πραγματικό εργοτάξιο.

Σήμερα γίνονται προσπάθειες ανοικοδόμησης Ιερού Ναού προς τιμήν των Θαυματουργών Αγίων Ραφαήλ - Νικολάου και Ειρήνης στην Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής ενώ διαθέτει και παρεκκλήσια.

Στην Μονή φυλάσσονται αρκετά λείψανα: το μικρό Δεξιό Δάχτυλο του Αγίου Ραφαήλ καθώς και τεμάχια Ιερών Λειψάνων των θαυματουργών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, η κάτω Σιαγόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή, δύο πλευρά του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ένα δάχτυλο του Αγίου Ιωάννου του Pώσσου, μέρος από την καρδιά του Αγίου Iγνατίου του Θεοφόρου κ.α.

Η κάτω γνάθος του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου
Μέρος από την καρδιά του Aγίου Iγνατίου του Θεοφόρου

Η Θαυματουργή Εικόνα Της Αγίας Παρασκευής του 1882
από τις λίγες που έμειναν από τις λεηλασίες των Βουλγάρων
Επίσης η μονή διαθέτει σπάνια και σημαντικά κειμήλια που φέρανε οι μοναχές από τον Πόντο. Επίσης στην μονή φυλάσσεται και η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής, από τις λίγες που διασώθηκαν από την Μονή στα χρόνια της λεηλασίας από τους Βουλγάρους.

Ακόμη στην μονή φυλάσσονται η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Παντανάσσης του Πόντου, η Ιερά Εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου, Επιτάφιος σε μουσαμά Αγιογραφημένος, Αγιοπότηρο και Μυροδοχείο με αφιέρωση, Ευαγγέλια Αργυρά και πλήθος Λειτουργικά Βιβλία με αφιερώσεις κ.α 

Ο κύριος χώρος της Mονής περιβάλλεται από ένα μαντρότοιχο και η όλη έκταση είναι δεντροφυτεμένη με ελαιόδεντρα και οπωροφόρα δέντρα ενώ διαθέτει επίσης και έναν άλλο φυσικό περίβολο από ψηλά πεύκα, κυπαρίσσια, καρυδιές και καραγάτσια. 

Τα πυκνόφυλλα και σκιερά αυτά δέντρα δίνουν μια ιδιαίτερη ομορφιά και δροσιά που μπορεί να χαλαρώσει και να ξεκουράσει τον επισκέπτη – προσκυνητή αφού εκτός των άλλων η Μονή είναι και ένας ευχάριστος τόπος αναψυχής, ο οποίος μάλιστα επιλέγεται και για ημερήσιες εκδρομές μαθητών. 


Ο ξενώνας της Μονής
Μπροστά στη μονή υπάρχει χώρος για τη στάθμευση των αυτοκινήτων, με ένα δεύτερο επίπεδο στο λόφο απέναντι από την είσοδο, το οποίο έχει δεντροφυτευτεί με πλατάνια. 

Στη Μονή σήμερα υπάρχει γυναικεία μοναχική αδελφότητα με δεκατέσσερις Μοναχές και ηγουμένη την αδελφή Μαριάμ Ανδρεάδου που ασχολούνται με αγιογραφία, εργόχειρο κ.λ.π. ενώ στους ξενώνες, μπορούν να διανυκτερεύσουν κατόπιν συνεννόησης, μόνο γκρουπ προσκυνητών. 

Η Μονή εορτάζει στις 26 Ιουλίου, στη μνήμη της οσιομάρτυρος Παρασκευής και παραμένει ανοιχτή από την ανατολή ως την δύση του ηλίου ενώ τις καθημερινές είναι κλειστά μεταξύ 13.30 – 15.30, όμως με επικοινωνία μπορεί να δεχθεί προσκυνητές.

Τηλέφωνο & Fax Μονής: 23240 - 71362 & 23240 - 72480.