Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΟΥ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ.

πηγή: IEΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΡΙΚΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΓΩΝ

Είναι τα μοναδικά γνωστά λείψανα του Αγίου Οικουμένιου, φυλάσσονταν στον βυζαντινό Ιερό Ναό του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ που βρισκόταν μέσα στο Κάστρο των Τρικάλων, αργότερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου στα Τρίκαλα από τον οποίο δυστυχώς εκλάπησαν πριν χρόνια και σήμερα είναι άγνωστο το που βρίσκονται.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

Τοιχογραφία
του Αγίου Οικουμένιου
Για τον Άγιο Οικουμένιο μεταξύ των διαφόρων ερευνητών και μελετητών, υπάρχει μία μακρά αλλά και έντονη διαμάχη. και η διαμάχη αυτή έχει να κάνει τόσο για την ταυτότητα του Αγίου, καθώς επίσης όμως και για το πότε ακριβώς έζησε.

Ιστορικά αναφέρεται, ως επίσκοπος της Τρίκκης τον 10ο αιώνα αλλά μια παλιά τοπική παράδοση τον τοποθετεί στον 4ο αιώνα, όπως αναφέρεται και στο "Εγκώμιο" που έγραψε για τον Οικουμένιο τον 14ο αιώνα ο λόγιος μητροπολίτης Λαρίσης, Άγιος Αντώνιος ο Νέος Θεολόγος, που σύμφωνα  με αυτό, καταγόταν από την Καισάρεια της Καππαδοκίας και ήτανε ανιψιός του Αγίου Αχιλλείου Λαρίσης αλλά και εξάδελφος του Αγίου Ρηγίνου, επισκόπου της Σκοπέλου. 

Ο θείος του Άγιος Αχίλλιος καταγόταν αναμφισβήτητα από την Καππαδοκία και γεννήθηκε το 270 οπότε η παραδοχή ότι ο Άγιος Οικουμένιος κατάγεται από την Καισάρεια της Καππαδοκίας και έζησε τον 4ο αιώνα, έχει βάση.

Ο Άγιος Οικουμένιος ακολούθησε τον πνευματικό του πατέρα και διδάσκαλο Αχίλλειο στη Λάρισα και εκεί τελικά εκλέχτηκε επίσκοπος Τρίκκης, εκπληρώνοντας έτσι την μεγάλη επιθυμία του θείου του, Αχίλλιου, να τον δει ιεράρχη.

Οι δυο τους και μαζί με τον Άγιο Σπυρίδωνα έλαβαν μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325, όπου και θαυματούργησαν εις απόδειξη της ορθής πίστης (λίθος ανέβλυσε νερό) κατατροπώνοντας τον Άρειο και την πλανεμένη διδασκαλία του, τον Αρειανισμό.

Η αφιερωματική επιγραφή στην κλεμμένη δυστυχώς
λειψανοθήκη του 1801, του Αγίου Οικουμενίου.
Ο Αγιος Οικουμένιος διετέλεσε επίσκοπος Τρίκκης από το 325 ως 335 περίπου και πέθανε πλήρης ημερών ενώ η παράδοση ότι ενταφιάστηκε στο ναό του 13ου αιώνα, των Αρχαγγέλων στο φρούριο των Τρικάλων φαίνεται ασαφής, όμως έχει αφήσει πλούσιο συγγραφικό έργο που μπορείτε να δείτε κάνοντας αριστερό κλίκ ΕΔΩ.

Υπάρχει όμως η παράδοση ότι στην περιοχή έδρασαν δύο επίσκοποι Τρίκκης με το όνομα Οικουμένιος, ένας τον 4ο αιώνα και ένας τον 10ο αιώνα, αυτό ίσως αιτιολογεί τις συγκεχυμένες πληροφορίες που υπάρχουν περί της ταφής στον Ναό των Αρχαγγέλων, στο φρούριο των Τρικάλων.

Στο χωριό Χαϊδεμένη Τρικάλων υπάρχει σήμερα ένας ομώνυμος ναός του αγίου Οικουμενίου, απέναντί από τον λόφο που λεγόταν Καταφύγιο και σήμερα καλείται «Καταφείδι», όπου σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε εκεί το Ησυχαστήριο του Αγίου Οικουμένιου και επί Τουρκοκρατίας ένα μοναστήρι το οποίο πλέον δεν υπάρχει.

Ο Άγιος Οικουμένιος ήταν πολιούχος της πόλης των Τρικάλων έως το 1947 και έκτοτε πολιούχος είναι ο Άγιος Βησσαρίων.

Η μνήμη του τιμάται στις 3 Μαΐου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου