Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΔΑΝΙΗΛ ΤΟΥ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ ΕΚ ΤΗΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ.

πηγή φωτογραφίας:ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΡΙΚΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΓΩΝ

Φυλάσσεται στη Ιερά Μονή του Μεγάλου Μετεώρου, στα Μετέωρα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

πηγή: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΡΙΚΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΓΩΝ
Η Τιμία Κάρα του Οσίου Δανιήλ φυλάσσεται μέσα σε μία περίτεχνη και επίχρυση λειψανοθήκη που φέρει την επιγραφή: + ΔΑΝΙΗΛ ΜΕΤΕΟΡ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΚ ΤΖΙΟΤΙΟ. 1786.

Δεν γνωρίζουμε δυστυχώς βιογραφικά στοιχεία ή κάποια άλλα στοιχεία και πληροφορίες για τον  Όσιο Δανιήλ. 

Ίσως έζησε κατά τον 16ο αιώνα, γνωρίζουμε σήμερα όμως με απόλυτη βεβαιότητα ότι η πατρίδα του είναι το Τσιότι (Φαρκαδόνα) των Τρικάλων και ότι μόνασε στα Αγία Μετέωρα.

Το Α΄ Σάββατο των Νηστειών η Αγία Κάρα του Οσίου Δανιήλ μεταφέρεται στην Φαρκαδόνα (Τσιότι) για προσκύνηση και λιτάνευση και παραμένει εκεί μέχρι και την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Τοιχογραφία του οσίου ιστορήθηκε πρόσφατα στην Ιερά μονή του Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, δια χειρός Βλασίου Τσοτσώνη το 1995.

Ακολουθία και Παρακλητικό κανόνα προς τιμήν του οσίου Δανιήλ του Μετεωρίτου συνέθεσε ο Γεώργιος Μηλίτσης, συνταξιούχος διδάσκαλος επίσης το 1995.

Η μνήμη του Οσίου Δανιήλ εορτάζεται στις 16 Αυγούστου μαζί με τον οσιομάρτυρα Νικόδημο τον εκ Μετεώρων (+ 16 - 8 - 1551).


Απολυτίκιο
Αγίου Δανιήλ του Μετεωρίτη
εκ του Τσιότη (Φρακαδώνα)