Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.


Αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου Αγίου όρους. 

Η Εκκλησιαστική παράδοση αναφέρει ότι αυτό ήταν το αυτί που ο μαθητής του Χρυσοστόμου Πρόκλος έβλεπε τον Απόστολο Παύλο να υπαγορεύει την ερμηνεία των αποστολικών χωρίων και των Γραφών προς τον Χρυσόστομο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

Η λειψανοθήκη ανοιχτή, διακρίνεται το αδιάφθορο
αριστερό αυτί του Αγίου
Ο μεγάλος αυτός πατέρας και διδάσκαλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, γνωστός και ως Ιωάννης της Αντιόχειας, γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 347 ενώ κατά άλλους γεννήθηκε το 354. 

Πατέρας του ήταν ο στρατηγός Σεκούνδος και μητέρα του η Ανθούσα, δυστυχώς όμως γρήγορα έμεινε ορφανός από πατέρα, και η μητέρα του - χήρα τότε σε ηλικία 20 ετών - τον ανέθρεψε και τον μόρφωσε κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο. 

Ήταν ένα ευφυέστατο μυαλό και σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αντιόχεια - κοντά στον τότε διάσημο ρήτορα Λιβάνια - αλλά και στην Αθήνα, μαζί με τον αγαπημένο του φίλο, Μέγα Βασίλειο ενώ όταν αποπεράτωσε τις σπουδές του, επανήλθε στην Αντιόχεια και αποσύρθηκε στην έρημο για πέντε χρόνια, όπου ασκήτευε προσευχόμενος και μελετώντας τις Άγιες Γραφές. 



Άποψη της Λειψανοθήκης
Ασθένησε όμως και επέστρεψε στην Αντιόχεια, οπού χειροτονήθηκε διάκονος - το 381 σε ηλικία 34 ετών - από τον Αρχιεπίσκοπο Αντιοχείας Μελέτιο. 

Αργότερα, χειροτονήθηκε, από τον διάδοχο του Μελετίου, Φλαβιανό, πρεσβύτερος σε ηλικία 40 ετών.

Κατά την Ιερατική του διακονία ανέπτυξε όλα τα ψυχικά του χαρίσματα, πύρινο θείο ζήλο και πρωτοφανή ευγλωττία στα κηρύγματα του, έσειε και συγκλόνιζε τα πλήθη της Αντιόχειας και συγκινούσε τις ψυχές τους βαθύτατα. 

Η φήμη του αυτή έφτασε μέχρι τη βασιλεύουσα και έτσι, την 15η Δεκεμβρίου του 397, με κοινή ψήφο βασιλιά Αρκαδίου και Κλήρου, έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, κάτι που ο ίδιος όμως, δεν επεδίωξε ποτέ. 

Και από την θέση αυτή ο Ιερός Χρυσόστομος, εκτός άλλων, υπήρξε αυστηρός ασκητής αλλά και δεινός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, όπως φαίνεται από τα πολλά συγγράμματα του, από τα οποία διασώθηκαν 804, περίπου, ομιλίες του. 

Κώδικας 13, Ιωάννου Χρυσοστόμου, υπόμνημα στον
 Ευαγγελιστή Ματθαίο, 12ος αι., Πρωτάτο, Αγιον Όρος.
πηγή
Έργο επίσης του Χρυσοστόμου είναι και η Θεία Λειτουργία, που τελούμε σχεδόν κάθε Κυριακή, με λίγες μόνο, από τότε μετατροπές και κατά τη διάρκεια της πατριαρχίας του υπήρξε αδυσώπητος ελεγκτής κάθε παρανομίας και κακίας. 

Αυτό όμως έγινε αιτία να δημιουργήσει φοβερούς εχθρούς, και μάλιστα αυτήν την αυτοκράτειρα Ευδοξία, επειδή έλεγχε τις παρανομίες της. 

Η Ευδοξία σε συνεργασία με τον τότε Πατριάρχη Αλεξαδρείας Θεόφιλο, συγκάλεσε παράνομη σύνοδο από 36 επισκόπους (όλοι τους πνευματικά ύποπτοι και δυσαρεστημένοι από τον άγιο) στο χωριό Δρυς της Χαλκηδόνας και πέτυχε την καθαίρεση και εξορία του Αγίου σε ένα χωριό της Βιθυνίας.

Η απόφαση αυτή όμως, εξερέθισε τα πλήθη και αναγκάστηκε η Ευδοξία να τον ανακαλέσει από την εξορία και να τον αποκαταστήσει στο θρόνο με άλλη συνοδική αθωωτική απόφαση, το 402. 

Λίγο αργότερα όμως κατάφερε και πάλι να εξορίσει τον Άγιο στις 20 Ιουνίου του 404 στην Κουκουσό της Αρμενίας και από κει στα Κόμανα, όπου μετά από πολλές κακουχίες και ταλαιπωρίες, πέθανε το 407 και ο Μ. Ι. Γαλανός στον Συναξαριστή του, αναφέρει για τον Χρυσόστομο, ότι υπήρξε και αναγνωρίζεται ως ο πιο άριστος και δημοφιλής διδάσκαλος της Χριστιανικής Εκκλησίας.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος πηγαίνει στην εξορία
 Μικρογραφία στο Μηνολόγιο του Βασίλειου Β '. 
το 985, Κωνσταντινούπολη. 
Κανένας δεν εξήγησε όπως αυτός, με τόσο πλούτο και τόση σαφήνεια τα νοήματα των θείων Γραφών, ούτε δε υπήρξε εφάμιλλος του στην ετοιμολογία, την απλότητα, αλλά και στη φλόγα και τη δύναμη της ρητορείας.

Υπήρξε ρήτορας θαυμαστός, λογοτέχνης απαράμιλλος, βαθύτατος και διεισδυτικότατος, ψυχολόγος και καταπληκτικός κοινωνιολόγος με αίσθημα χριστιανικής ισότητας, χωρίς προνομιούχους, με καθολική αδελφότητα. 

Ανήκει σ' αυτούς που φαίνονται «ὡς φωστῆρες ἐν κόσμῳ» (Προς Φιλιππησίους, 6' 15.), δηλαδή σαν φωτεινά αστέρια μέσα στον κόσμο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, λόγο του αξεπέραστου χαρίσματός του, στην ομιλία ενώ επίσης διετέλεσε επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, όπου διακρίθηκε για το σπουδαίο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο του.

Φορητή Εικόνα του 1894 
Φανάρι, Πατριαρχικός ναός Αγίου Γεωργίου.
  
πηγή
Αναδείχτηκε ως ένας από τους πλέον λαοφιλείς ιεράρχες και σήμερα θεωρείται άγιος από τα Παπικά, Λουθηρανικά και Αγγλικανικά δόγματα, ενώ κατατάσσεται στους μεγάλους πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Από ιστορικές πηγές που διαθέτουμε, αντλούμε στοιχεία για την εμφάνιση του Ιωάννη Χρυσοστόμου. 

Έτσι μαθαίνουμε ότι ήταν πολύ μικρόσωμος, με μεγάλο κεφάλι αιωρούμενο στους ώμους του,  υπερβολικά λεπτόσαρκος, είχε μακριά μύτη και πλατιά ρουθούνια ενώ ήταν πολύ ωχρός και λευκός μαζί, είχε βαθουλωτές τις κόγχες των ματιών και μεγάλους τούς βολβούς. 

Εξαιτίας αυτού, συνέβαινε να παρουσιάζει με τα μάτια του πιο χαρούμενη όψη, αν και με τα υπόλοιπα  χαρακτηριστικά του φανέρωνε άτομο βασανισμένο ενώ το μέτωπό του ήταν μεγάλο, χωρίς τρίχες και χαραγμένο με πολλές ρυτίδες. 

Είχε μεγάλα αυτιά, γένια μικρά, πολύ αραιά και λευκά και τα μάγουλά του, ήταν βαθουλωμένα στο έπακρο εξαιτίας τής συνεχής νηστείας.

Ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος πέθανε την 14η Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω ότι την ίδια ημέρα συμπίπτει και η εορτή της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του την 13η Νοεμβρίου ενώ την 15η Δεκεμβρίου εορτάζουμε την χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως

Την 27η Ιανουαρίου εορτάζουμε την ανακομιδή των λειψάνων του, αλλά η μνήμη του εορτάζεται και την 30η Ιανουαρίου μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, στην γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Τέλος, γιορτάζουμε και την 26η Φεβρουαρίου, την μνήμη της χειροτονίας του σε πρεσβύτερο.



  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΟ ΑΦΘΑΡΤΟ ΔΕΞΙΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
ΤΟ ΑΦΘΑΡΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 
(ΚΛΙΚ ΕΔΩ)



Απολυτίκιο
Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου