Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΑΓΙΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΗΡΥΚΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΤΑΣ.


Αποθησαυρίζονται στην ομώνυμη ιερά Μονή των Αγίων Κυρήκου και Ιουλίτας στο Σιδηρόκαστρο Σερρών και πρόκειται για λείψανα από το αριστερό χέρι του Αγίου Κηρύκου και μέρος της Τιμίας Κάρας της μητέρας του, Αγίας Ιουλίτας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

Οι Άγιοι Μάρτυρες  Κήρυκος και Ιουλίττα
Εικόνα ρωσική πρό του 1917 στό  Κεντρικό Μουσείο Παλαιάς 
Ρωσικής Τέχνης καί Πολιτισμού του Αντρέι Ρουμπλόφ, Μόσχα.

Η Αγία Ιουλίτα, έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού και καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. 

Επειδή όμως τότε κυριαρχούσε ο διωγμός κατά των χριστιανών, πήρε το γιο της τον Κήρυκο και πήγε στην Σελεύκεια και στην συνέχεια στην Ταρσό.

Στην Ταρσό συνελήφθη από τον τοπικό ηγεμόνα Αλέξανδρο, ο οποίος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια μπροστά στο παιδί της. 

Στην συνέχεια προσπάθησε να φέρει με το μέρος του τον μικρό 3 ετή Κήρυκο, το παιδάκι όμως δεν δεχόταν και μάλιστα αφού επικαλέστηκε το όνομα του Χριστού, έδωσε μία δυνατή κλωτσιά στην κοιλιά του ηγεμόνα και αυτός εξοργίστηκε τόσο πού το πέταξε από τα σκαλιά σπάζοντας το κρανίο του μικρού Κήρυκου. 

Με αυτόν τον τρόπο έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου ο μικρός Κήρυκος, η δε μητέρα του Ιουλίτα μετά από λίγο, αφού υπεβλήθη σε πολλά και φρικτά βασανιστήρια, παρέδωσε το πνεύμα της στον Χριστό αφού την αποκεφάλισαν.

Η μνήμη τους τιμάται από την Εκκλησία μας στις 15 Ιουλίου.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΑ ΑΦΘΑΡΤΑ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΝΗΠΙΟΜΑΡΤΥΡΑ
ΚΗΡΥΚΟΥ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)