Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΛΑΜΨΑΚΟΥ.


Φυλάσσεται στην Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλης, στα Ψαχνά της Εύβοιας.


Ο Άγιος Παρθένιος
είναι ο προστάτης Άγιος των καρκινοπαθών.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

Αγιος Παρθένιος, τοιχογραφία τού 1481. 
Έργο του αγιογράφου Διονυσίου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό 
Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο της Ρωσίας
πηγή
Το τμήμα αυτό της Τιμίας Κάρας του Αγίου Παρθενίου, σύμφωνα με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (συλλογή Μοναστηριακά, φάκελος 529, στο από 20 Ιουνίου 1837, έγγραφο) φυλασσόταν στην Μονή Αγίου Δημητρίου μεταξύ Στενής και Λούτσης.

Με την διάλυση της Μονής τα κειμήλια και τα ιερά Λείψανα μεταφέρθηκαν στην Μονή Μακρυμάλλης και σήμερα αποτελεί μετόχι της.

Ο όσιος Παρθένιος καταγόταν από κάποια κωμόπολη της Βιθυνίας, έζησε κατά τους χρόνους του Μεγάλου Κωνσταντίνου (324 - 337) και ήτανε γιος του διακόνου της Εκκλησίας της Μελιτοπόλεως Χριστοφόρου, από τον οποίο διδάχθηκε την ορθόδοξη πίστη.

Από την παιδική του ηλικία πρόκοπτε στην αρετή και την ευσέβεια, ο 
τρόπος με τον οποίο ο Κύριος αλίευσε τους αποστόλους, που ήταν ψαράδες, τον έκανε να αγαπήσει την αλιεία. 

Οταν έριχνε τα δίχτυα του στην Απολλωνιάδα λίμνη και τα ανέσυρε γεμάτα ψάρια, αισθανόταν ότι εργαζόταν σε ένα από τα πλοιάρια του Αποστόλου Πέτρου ή του Ιωάννου ενώ τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των ψαριών δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του αλλά τα μοίραζε στους πτωχούς από αγάπη προς αυτούς. 

Νεότερη τοιχογραφία στην Μονή Μακρυμάλλης που
απεικονίζει την μεταφορά της Τιμίας Κάρας του Αγίου
Παρθενίου απο την Μονή Αγίου Δημητρίου Λούτσης
Γι αυτό κι όταν τον ευχαριστούσαν έλεγε: « Διατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι δε απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;»

Για την ενάρετη αυτού παρουσία ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος (ή Φιλητός) τον χειροτόνησε πρεσβύτερο και αργότερα ο Επίσκοπος Κυζίκου Αχίλλιος (ή Ασχόλιος) τον χειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου.

Η αρετή και η ευσέβεια που έκρυβε στην ψυχή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας, για να μπορέσει να εκδιώκει τους δαίμονες από τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια, για αυτό και προσφεύγουν σε αυτόν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την επάρατη νόσο του καρκίνου. 


Ο Άγιος Παρθένιος Κοιμήθηκε εν Ειρήνη και η μνήμη του τιμάται απο την Εκκλησία μας στις 7 Φεβρουαρίου.

Απολυτίκιο
Αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου