Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΑΦΘΑΡΤΟ ΔΕΞΙΟ ΠΕΛΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ.


Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς, στο χωριό Περαπάτα στην Κεφαλλονιά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς».Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

πηγή
Το λείψανο  του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα αφιερώθηκε στην Μονή Μαλαπιδιάς το 1639 από την Ελληνο - Ρουμανίδα Πριγκίπισσα Ρωξάνη.

Η Πριγκίπισσα Ρωξάνη ήτανε θυγατέρα του Πρωτοσπαθάριου της Μολδοβλαχίας Ζώτου Τσιγαρά αλλά και εγγονή του μεγάλου Ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Πέτρου Βοεβόδα.

Μετά από ένα τρομερό ναυάγιο στην θαλάσσια περιοχή κοντά στο μοναστήρι, και αφού σώθηκε θαυματουργικά η πριγκίπισα Ρωξάνη, μετανομάσθηκε σε μοναχή Ρωμυλία και μόνασε στην Μονή τάζοντας εκεί τον εαυτό της και αφιερώνοντας ακόμη και ολόκληρη την περιουσία της εκτός από το άγιο λείψανο του Αποστόλου Ανδρέα που κατείχε και που είχε καταγωγή από το Άγιο Όρος.

Το τμήμα λειψάνου του Αποστόλου Ανδρέα είναι όλο το δεξιό πόδι - πέλμα, απεξαρθρωμένο από τον αστράγαλο, άφθορο, το αίμα του αποξηραμένο με τις φλέβες του, καθώς επίσης είναι εμφανής η οπή από το καρφί της σταύρωσης του Αγίου. Η δε ευωδία του είναι χαρακτηριστική και εξαιρετικά έντονη.

Απολυτίκιο
Αγίου Αποστόλου Ανδρέα