Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΤΜΗΜΑ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ.


Φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Πετράκη, στην Αθήνα, όπου κάθε Παρασκευή μετά τον Εσπερινό τελείται Παράκληση και τίθεται σε προσκύνηση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗΣτην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ).

Φορητή εικόνα της Αγίας Παρασκευής, 17ος αιώνας.
Αυγοτέμπερα σε ξύλο διαστάσεων 55 x 41 εκατοστών
Εκκλησιαστικό Μουσείο Ύδρας
πηγή
Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 - 160) και ήτανε κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας. 

Οι γονείς της φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί και επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα.

Μετά το θάνατο των γονιών της, η Παρασκευή μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην περιοχή της Ρώμης κάτι που προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο που την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα. 


Η Αγία όμως αρνήθηκε και την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας και κατόπιν διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. 

Βλέποντας όμως την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. 


Η Αγία όμως με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ' άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους, ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα. 

Στα Τέμπη της Θεσσαλίας όμως, ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμενε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.

Τμήματα της Τιμίας Κάρας της Αγίας Παρασκευής φυλάσσονται επίσης στην 
Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου στο Αγιο Όρος καθώς και στην Μονή Μακρυμάλλης στα Ψαχνά της Ευβοίας.

μνήμη της τιμάται στις 26 Ιουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ
ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
Η ΚΑΤΩ ΣΙΑΓΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ
ΚΑΙ ΑΘΛΟΦΟΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ΚΛΙΚ 
ΕΔΩ)