Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ, ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ.



Αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Πανάχραντου - Αγίου Παντελεήμονα της Ανδρου ενώ το μπροστινό μέρος της Τιμίας Κάρας αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗΣτην Ορθόδοξη Εκκλησία αποδίδουμε στα Αγία λείψανα τιμή και ευλαβική προσκύνηση, η όποια όμως δεν αποτελεί λατρευτική προσκύνηση η λατρεία. Τούτο γιατί κανείς ποτέ ορθόδοξος χριστιανός δεν ταύτισε στη σκέψη του τα τίμια λείψανα με «θεούς». Μακαριστός π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ)

Εικόνα που δυστυχώς πλέον έχει καταστραφεί στην μεγάλη
πυρκαγιά του 2005 στον ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας.
πηγή
Η Κάρα μεταφέρθηκε στην Μονή Παναχράντου από την Κωνσταντινούπολη που φυλασσόταν το 1705 με τη σύμφωνη γνώμη και ευλογία του τότε Πατριάρχη Κοσμά του Γ'.

Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομά του) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Βυθινίας στην Μικρά Ασία και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού  (286 - 305). 

Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήτανε εθνικός και μετά από τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός. 

Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από μία πιστή και χριστιανική οικογένεια. 

Ο Άγιος Παντελεήμων εκπαιδεύτηκε στην ιατρική επιστήμη από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη καθώς και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο ο οποίος ήτανε ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας. 

Κάποια στιγμή όταν μία οχιά δάγκωσε έναν νεαρό και ουσιαστικά τον θανάτωσε, ο Άγιος Παντελεήμονας επικαλούμενος και προσευχόμενος στον Χριστό, θαυματουργός τον ανάστησε. 

πηγή


Τοιχογραφία στην Μονή Ανω Ξενιάς Αλμυρού.
Αφορμή του μαρτυρίου του στάθηκε ένα ακόμα μεγάλο θαύμα του Αγίου. 

Κάποτε είχε θεραπεύσει έναν τυφλό, ο οποίος και ανέφερε το γεγονός της θεραπείας του στον βασιλιά, λέγοντάς του ότι τον θεράπευσε ο Παντελέων στο όνομα του Χριστού, στον οποίο και ο ίδιος πλέον πίστευε εφόσον το θεράπευσε. 

Ο βασιλιάς αφού τον άκουσε, αμέσως διέταξε και τον αποκεφάλισαν. 

Ο ίδιος ο Παντελέων προσήχθη στον βασιλιά, ο οποίος διέταξε τον βασανισμό του με σκοπό την άρνηση της πίστεώς του.

Ο Άγιος βασανίσθηκε σκληρά με διάφορους τρόπους, όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις αφού ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος.

Τέλος διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντελέοντα αλλά ως Παντελεήμονα.

Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να κόψει με το σπαθί του το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί και μ
προστά σε τέτοιο θαύμα οι παρευρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί.

Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο και σύμφωνα με την παράδοση, από την πληγή του δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα και το δέντρο της ελιάς, στο οποίο τον είχαν δέσει καρποφόρησε ξαφνικά.

Εορτάζει στις 27 Ιουλίου.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΟ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ 
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ  (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑ  (ΚΛΙΚ 
ΕΔΩ)
ΤΟ ΠΟΔΙ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ 
(ΚΛΙΚ 
ΕΔΩ)